Frilansbolaget Cool Company utför årligen den så kallade Frilansbarometern för att ta tempen på frilansarbete inom Sverige. De senaste siffrorna visar att flest frilansare och konsulter bor i Stockholm, tätt följt av Uppsala och Gotland. De flesta frilansare arbetar som kreatörer och består exempelvis av fotografer eller designers. Något som för några år sedan var ett sällsynt fenomen har idag blivit alltmer utbrett och frilansare finns idag inom i princip varje yrke. Det som skiljer frilansaren åt från den anställde är att frilansaren antingen har ett eget företag eller är egenanställd. Enligt Matilda Konkell som är kommunikationsansvarig på Cool Company är det främst friheten som lockar när man beslutar sig för att bli sin egen chef. Möjligheten att arbeta i enlighet med villkor dikterade av en själv, på de tider som passar en, och med den typ av uppdrag som man själv vill ta av är några argument för frilansande.
Nio till fem passar inte alla uppger Konkell som menar att frilanskollektivet väljer att anpassa arbetslivet efter livet istället för tvärtom. Idag är det enklare än någonsin att bedriva egen verksamhet då digitaliseringen gör att frilansaren kan kommunicera med både kunder och kollegor, och fakturera och sköta den ekonomiska biten hemifrån. Det andra sidan av myntet är att frilanslivet medför sin beskärda del av utmaningar. Det gäller att vara proaktiv, disciplinerad och att ha is i magen för att skaffa- och behålla uppdragsgivare och att planera ekonomin. I den här artikeln tänkte vi dela med oss av våra bästa tips till frilansaren.
Internet – resurs och distraktion
Nätet är en fantastisk resurs för frilansaren eftersom du här kan göra allt från att utforska nya kunder, delta i ZOOM- eller Skypemöten, fakturera och bokföra för att nämna några exempel. Onlinemiljön kan dock även enkelt distrahera dig från ditt arbete om du inte organiserar dig själv väl. Alternativen för underhållning på våra datorer, mobiler och surfplattor nuförtiden är oändliga och varierar från sajter på nätet inom gamingvärlden, streamingsajter för filmer och Youtube-kanaler med intressanta och roliga klipp. Det är därför viktigt att frilansaren sätter en tydlig agenda för arbetsdagen och ett schema liknande förvärvsarbetande där arbete mixas med pauser på ett balanserat sätt för att undvika att blanda nytta med nöje.
Koll på admin
Administration är en viktig del av allt företagande och i avsaknaden av assistenter, löneavdelningar och personalchefer är det du själv som måste hålla koll på allt från redovisning och semesterdagar till skatter. Företag som Visma har enkla bokföringsprogram till hjälp för egenföretagare men för den som är helt ointresserad har företag som bland annat Frilans Finans seglat upp på marknaden. Det senare företaget hjälper dig med fakturering och skattemässiga frågor i utbyte mot 6 % av fakturerat belopp och har en hemsida som är smidig och enkel att manövrera för den ekonomiskt oinsatte eller ointresserade. Vårt andra tips är därför att hålla bra koll på relevanta papper och ekonomi och att i ett andra steg delegera admin till kunniga om det känns överväldigande.
Håll dig uppdaterad inom ramen för din bransch
Som anställd har man lyxen att delta i kurser, konferenser och seminarier för att hålla sig fortsatt uppdaterad inom sin bransch och för fortbildningsändamål. Att delta i dessa typer av evenemang är därtill fördelaktigt ur ett socialt hänseende för att nätverka med kollegor och andra intressenter. Trots att du som frilansare måste researcha och bekosta dessa typer av tillställningar själv rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad och aktiv inom just din bransch. Prenumerera på relevanta branschtidningar, gå med i grupper online och skriv upp dig på mailinglistor för kommande seminarier och mässor av intresse. På så vis ökar du dina kunders och uppdragsgivarens förtroende för dina tjänster och visar prov på engagemang och kreativitet.
Ha alltid en buffert
Frilanslivet kan vara ekonomiskt osäkert då du aldrig kan räkna med en lön i slutet av månaden utan själv måste se till att generera intäkter löpande under året. Ett ovärderligt tips är därför att planera privatekonomin därefter och månatligen/kvartalsvis lägga undan en del av din inkomst som buffert inför sämre tider. Med tiden noterar du troligen ett mönster inom just ditt frilansarbete – det vill säga vilka månader som brukar vara lugnare respektive mer hektiska – vilket kan hjälpa dig ytterligare med ekonomisk planering och att hålla koll på pengarna.