Kom igång med aktiehandel

Oavsett om du vill aktivt börja handla med aktier eller bara investera på lång sikt finns det ting att ta i åtanke innan du börjar. Det tar sin tid att komma igång med aktiehandel och det kräver att man engagerar sig i det man håller på med.

I följande artikel kommer vi guida dig steg-för-steg genom aktievärlden så att du ska kunna komma igång snabbt och smidigt med din handel!

Vad innebär aktiehandel?

Rent kortfattat innebär aktiehandel att man köper och innehar aktier under en kort period för att få en snabb och betydande vinst. Handlare siktar på att dra fördel av kortsiktiga prissvängningar på marknaden. Aktiehandel innebär inte det samma som investeringar, då investeringar syftar till att gradvis bygga upp en förmögenhet genom att hålla tillgångar under en längre tid. Aktiehandlare håller i dessa tillgångar under en mycket kortare period, kanske en timme, en dag, en vecka eller några månader.

När man talar om aktiehandel talar man generellt sett om två tillvägagångssätt: aktiv och passiv handel. Den aktiva handeln drar fördel av kortsiktiga prissvängningar, och kännetecknas av så kallade Daytraders och Swingtrader. Den passiva handeln handlar om aktiehandel baserat på övergripande marknadstrender. Dessa aktiehandlare handlar i allmänhet mindre än aktiva handlare.

Läs mer om aktier och aktiehandel hos Aktieskolan innan du går vidare.

Att tänka på innan du börjar handla

Innan du börjar handla med aktier är det viktigt att du har vissa ting i åtanke, däribland:

Att framgångsrik aktiehandel kräver tid och engagemang
Du kan inte förvänta dig att tjäna på din handel bara efter en dag eller två. Samtidigt ska du veta att aktiehandel är en kortsiktig strategi, så är du helt ny inom fronten kan det vara en bättre idé att överväga långsiktiga strategier istället.

Att all handel inkluderar stora risker
Visst finns det en chans till hög potentiell avkastning, men aktiehandel, liksom all annan handel, inkluderar också en hel del risker. Innan du börjar handla måste du därför vara säker på att du har tillräckligt med kapital för att klara motgångar på marknaden. Om du inte har det är det bäst att avstå från att handla.

Så kommer du igång

När du bestämt dig för att du vill handla med aktier är det första steget att välja en mäklare och en handelsplattform. En mäklare underlättar handel mellan marknadsaktörer, så att du kan köpa aktier från säljare och sälja aktier till köpare!

Som du säkert redan är medveten om finns det en hel del mäklare på marknaden redan. Att välja mellan dessa kan således bli svårt. Nedan listar vi därför några faktorer du kan ha i åtanke inför ditt val.

Hur ser kostnaderna ut?
Tar mäklaren ut dyra avgifter och provisioner eller är priset rimligt?

Är mäklaren pålitlig?
Finns det recensioner att läsa om mäklaren, och är dessa recensioner bra?

Vilka verktyg finns tillgängliga?
Finns det verktyg tillgängliga på mäklarens plattform som underlättar aktiehandel?

När du väl hittat en onlinemäklare som passar dig och dina behov kan du registrera dig, göra en insättning och börja handla med aktier! Lycka till!

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0