Vad är Dapp?

Har du hört talas om Dapp? Inte? Då är du en av alla de som inte vet vad det är, men står på gränsen att leva i en värld där begreppet är mycket vanligt. I alla fall om man ska tro experterna. Med Dapp så klipper man bort den centraliserade noden i ett nätverk och låter noderna längre ut i nätverket kommunicera direkt.

De flesta av oss har hört talas om begreppet kryptovaluta och en stor del av den gruppen kan nämna ett par kryptovalutor utan att blinka. En mindre grupp kollar Bitcoin värde och kursförändringar dagligen och har investerat i dessa nya, digitala valutor. Men det är inte så många som känner till att kryptovalutorna endast är en av möjligheterna med tekniken.

Många möjligheter med kryptovalutor

Den blockchain-teknologi om kryptovalutor bygger på kan användas till mycket. Blockchain-teknologin är ett sätt att dela upp och kryptera information på ett mycket säkert sätt. Detta kan utnyttjas på många olika sätt. Det kan användas för ju valutor, men även för att skicka känslig information eller information man vill hålla privat till någon.

Allt som krävs är att mottagaren har rätt krypteringsnyckel så att han eller hon kan komma åt den krypterade informationen. Det är en väldigt användbar grund. Det har man utnyttjat i fenomenet Dapp. Dapp står för Decentralized Application. Decentraliserad applikation på svenska.

Dapp = blockchain

En Dapp är alltså en app eller programvara som körs i ett blockchain-nätverk. Just denna typ av appar körs på Ethereums nätverk där kryptovalutan med samma namn existerar. Det är även samma teknik som används för NFTs, tekniken som blivit mest känd för de konstverk som sålts med hjälp av tekniken för många miljoner dollar.

En Dapp är en app som inte kräver en centraliserad del. Eller rättare sagt, en Dapp plockar bort den delen helt så att man kan skicka exempelvis en betalning direkt till mottagaren utan att gå genom en centraliserad del.

Man kan se det som ett nätverk som består av ett antal noder. Noderna är sammankopplade via en huvudnod, en knutpunkt, som befinner sig i topp eller mitten av nätverket. Med Dapp-teknologin så klipper man bort huvudnoden och låter de noder som är lägre i nätverkets hierarki kommunicera direkt med varandra. På så sätt så finns det inga mellanhänder som tar det av informationen man skickar.

Detta är en Dapp

En Dapp är ett slags kontrakt som är uppladdat i Ethereum. Varje kontrakt har funktioner som är helt publika som användare i nätverket kan utnyttja. Det kostar inget att utnyttja och det är den som anropar funktionerna som bestämmer hur de utnyttjas. Det kan handla om att, som vi nämnde innan, att skicka pengar till ett särskilt projekt eller mottagare.

Samtidigt så finns det mängder med andra möjligheter med teknologin. Experterna tror att detta är nästa stora grej inom kryptovärlden. Det som började med kryptovalutorna växer med andra ord. I framtiden kommer många områden i våra liv vara berörda och involverade på något sätt med kryptoteknologin. Det är i alla fall så utvecklingen ser ut idag, om man får tro experterna.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0