Hur du skyddar dina inloggningsuppgifter på internet

Med allt mer information som flyttas till internet är det viktigare än någonsin att skydda dina inloggningsuppgifter. Det finns många faror på internet, och det är inte alltid så lätt att hålla reda på dem alla. Men med några enkla tips kan du göra mycket för att hjälpa till att skydda dina uppgifter. 

1. Använd starka lösenord
2. Byt lösenord ofta
3. Använd tvåfaktorsautentisering
4. Se till att du använder en säker webbläsare
5. Håll reda på de senaste säkerhetshoten

3 tips för att alltid ha säkra inloggningsuppgifter på nätet

1. Använd lösenordshanterare: 

Lösenordshanterare är ett program som hjälper dig att hålla reda på alla dina olika lösenord. Det finns många olika typer av lösenordshanterare, men de flesta fungerar ungefär på samma sätt: du installerar programmet på din dator eller mobiltelefon och sedan skapar ett enda ”master”-lösenord för att logga in i programmet. När du sedan vill logga in på någon av dina online konton använder du bara detta ena lösenordet för att få tillgång till alla dina andra lösenord.

2. Använd alltid säker inloggning:

Det är ett bra alternativ att använda single sign-on, även kallat SSO. När du använder säker inloggning med Single Sign-On kan då nå flera konton med samma säkra inloggning. Detta gör det säkert och snabbt att ha en säker inloggning. 

3. Byt regelbundet dina lösenord: 

Det är viktigt att byta dina lösenord regelbundet, både för att hålla dem säkra och för att se till att du inte glömmer dem. En bra regel är att byta ditt lösenord var 6:e månad, men det kan vara smartare att byta oftare om du har många olika konton eller om du använder samma lösenord

Vad är ett lösenord och hur väljer man ett starkt lösenord?

Ett lösenord är ett unikt ord eller en fras som används för att logga in på olika system. Lösenordet bör vara minst 8 tecken långt och innehålla bokstäver, siffror och specialtecken. Det är viktigt att välja ett lösenord som inte går att gissa, och det är därför rekommenderat att inte använda vanliga ord eller namn. 

Vad händer om du inte skyddar dina inloggningsuppgifter på internet?

Om du inte skyddar dina inloggningsuppgifter på internet, riskerar du att bli utsatt för identitetsstöld eller andra former av cyber brott. Detta kan leda till många problem och göra att du förlorar pengar eller andra värdefulla saker.

Hur kan någon stjäla dina inloggningsuppgifter på internet?

Det finns flera olika sätt som någon kan stjäla dina inloggningsuppgifter på internet. De flesta metoderna handlar om att skapa en falsk webbplats eller e-postadress som ser likadan ut som den verkliga, och sedan be användaren att logga in. När användaren har loggat in, kommer de falska uppgifterna att skickas till personen som stjälde dem. Andra metoder för att stjäla inloggningsuppgifter inkluderar keyloggers och phishing-e-postmeddelanden. Keyloggers är program som spårar alla tangenttryckningar på en dator och skickar informationen till personen som installerade det. Phishing-e-postmeddelanden är meddelanden som ser ut att komma från en legitim webbplats eller tjänst, men i själva verket är det bara en falsk adress. Om du försöker logga in på dessa sidor, kommer dina uppgifter istället att skickas till personen bakom sidan.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0