Lär dig handla säkert på nätet 

Internet är helt fanatiskt som låter oss göra saker vi tidigare bara kunde drömma om, men vi behöver inte sticka under stolen med det faktum att internet kan vara en rätt så skrämmande plats. Det finns mycket skrämmande där ute i cyberrymden och därför finns denna artikel till, för att hjälpa dig handla säkert online.

Där ute finns det en mängd tjänster som kan hjälpa dig och öka din säkerhet online, och inne på ReviewsBird kan du läsa recensioner om dessa tjänster för att få en klarare bild över vad de faktiskt erbjuder, och om det är värt sitt pris.

Så här håller du dig säker

När du handlar i en fysisk butik har du oftast möjligheten att betala med kontanter, det vill säga “riktiga” pengar som du själv kan räkna och se till att allt går rätt till. Dock är det aningen svårare online. När du handlar på nätet kommer du troligtvis att genomföra dina betalningar med kort, visserligen brukar det finnas andra alternativ men många använder kort tack vare smidigheten. År 2020 utsattes cirka 4,1 procent av befolkningen i Sverige ut för kortbedrägeri, detta motsvarar hela 334 000 personer och vi vill inte att du ska bli en av dem.

Checklista för säker nätshopping:

  • Trovärdighet – Ser hemsidan du tänker handla hos trovärdig ut eller inte? Finns det adresser och telefonnummer som ser verkliga ut, har du läst dåliga recensioner om företaget och använder företaget sig av sociala medier eller inte eftersom det trots allt är 2022? Besvara dessa frågor innan du lägger din beställning. 
  • Hänglåset – Låt oss säga att du bestämt dig för att handla eftersom du tycker att sajten ser så trovärdig ut. Innan du genomför hela beställningen kan du komma ihåg att kolla en liten grej, och det är hänglåset. Uppe vid webbadressen brukar det finnas ett hänglås, vilket betyder att all information som skickas är krypterad.
  • En säker plats – Se till att shoppa online då du befinner dig på en säker plats. Flygplatser och restauranger brukar erbjuda sina kunder trådlösa nätverk men detta kan definitivt leda till att kortuppgifterna stjälas.
  • Transaktioner – När du handlat med kort ska du komma ihåg att kolla håll på dina transaktioner. For det faktiskt så mycket pengar eller inte? Håll regelbunden koll på din bank eftersom du då på bästa sätt kommer kunna få hjälp av polisen om du skulle vara med om något otrevligt.

Sammanfattning

Med denna artikel vill vi inte skrämma upp dig, utan lära dig hålla dig borta från bedragare. Om du handlar från stora och välkända butiker behöver du allt som oftast inte vara rädd, men om du vill utforska alla nätbutiker som finns där ute kan det vara bra att vara på sin vakt. Något som även kan vara bra är att betala på räkning om det finns möjligheten till det. Genom att betala med faktura slipper du fylla i dina kortuppgifter, dock erbjuder inte alla nätbutiker denna tjänst.

Om du har råkat vara med om ett företag som försökt lura dig ska du helst skriva recensioner, eftersom du då kan rädda andra där ute.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0