Kriminalitet har alltid funnits. Det har alltid varit någon som varit avundsjuk på andras saker och då förskaffat detta utan tillstånd. Oavsett om man stulit på grund av själviska skäl, eller för ett mer legitimt syfte som för att försörja sin familj, är det fortfarande kriminellt i lagböckerna. Det vi känner till väl gällande kriminalitet är att en person helt enkelt tar något från någon annan.
Men kriminaliteten flyttar sig mer och mer bort från det fysiska och in i det virtuella. På nätet sker fler och fler brott. Kreativiteten blir större och större och metoderna mer sofistikerade än någonsin. Detta är för många ganska okänt och hur man ska agera för att vara säker på nätet är numera en djungel.
Till att börja med får många ett relativt bra skydd med ett bra antivirusprogram. Ett antivirusprogram kan förhindra många intrång i tekniska apparater. Det är en ganska bra början för att undvika att utsättas för oönskade saker på nätet. Vi har många elektriska pryla i vårt hem. Läs mer här för att hitta din nästa tekniska pryl.
Vilka vanliga brott på nätet finns det?
Brott som utförs på nätet är många. Det mest uppmärksammade på senare tid är kanske det som skedde mot bland annat COOP. Ett stort dataintrång satte stopp för många av COOPs butiker under flera dagar och debatten om it-säkerhet blomstrade upp i stor skala. Frågan om vem som äger ansvaret för detta säkerhetsintrång har debatterats.
Men för oss privatpersoner är risken att utsättas för ett brott likt det som hände COOP kanske inte så stor. Men ett dataintrång kan få ganska stora konsekvenser även för oss. Vi tittar lite närmare på de vanligaste sakerna vi kan utsättas för på nätet.
Ett vanligt brott är bedrägeri. Detta är kanske svårt att skydda sig mot. Ofta får du en direktkontakt om att exempelvis köpa något eller förfrågan om att dela med dig av kontouppgifter. Här behöver sunt förnuft vara styrande. Kan man, skall man undvika att enbart ha kontakt på nätet i denna typ av frågor. Om du handlar, gör det bara på betrodda sidor.
En annan vanlig sak är dataintrång. Det kan handla om virus som skickas till dig för att göra intrång i din data för att komma åt personliga uppgifter. Detta kan du skydda dig bättre mot genom att ha ett antivirusprogram och undvika att klicka på och öppna filer du inte känner till. Mängder med virus och trojanska hästar skickas ut som fil via ett mail. Nätfiske eller trojanska hästar är vanliga och en användare kan ta över din dator om du får in den i maskinen. På så vis kan de även, i värst fall, komma åt dina bankkontouppgifter eller annan känslig information. Du ska med andra ord vara försiktig med vad du gör och hur du agerar på nätet. Kriminaliteten har absolut hittat hit.