Så håller du dig säker på internet

Du som läser detta har förmodligen redan laddat ner Avast antivirus, eller går i tankar på att göra det. Det är väldigt bra, eftersom ett effektivt antivirus är det första steget som man behöver ta för att skydda sig själv online. Men det finns några praktiska saker som också är mycket viktigt att ha i bakhuvudet när man befinner sig på internet.

I den här texten kommer vi att gå igenom några praktiska saker för dig att ta med dig när du surfar på internet. Det är även viktigt att man använder sig av sunt förnuft och källkritik för att inte hamna på hemsidor som kan vara ute efter att stjäla dina uppgifter eller smitta datorn med skadliga virus. 

Tänk på vilka hemsidor som du besöker

Det allra viktigaste för att undvika att råka illa ut på internet är att man uppvisar en viss grad av försiktighet när man befinner sig online. Ska jag verkligen klicka mig in på den här sidan som en okänd person har länkat på Facebook? Om du känner dig osäker kan det vara värt att göra en Googlesökning på hemsidans adress. Du får då upp mer information, och kan läsa av om det känns som en trovärdig hemsida att gå in på. Självklart behöver man inte göra detta för stora nyhetssidor och liknande, men det är ändå klokt att ha med sig.

Var försiktig med vilka hemsidor som tar del av din information

Ett av de vanligaste brotten online, och någonting som ett Antivirus har svårt att hjälpa dig med, är identitetsstöld. Se därför till att du inte lämnar iväg information om dig själv till olika tveksamma hemsidor. Det behöver inte vara så att hemsidans ägare använder informationen för att utsätta dig för brott, men om hemsidan blir hackad kan dina lösenord och annan information läcka ut.

Använd olika lösenord för olika hemsidor

Detta är någonting som kan kännas jobbigt till en början, men som är väldigt viktigt. Om du har samma mail och lösenord på olika hemsidor räcker det oftast med att en av dessa läcks för att du ska vara i fara på alla dina konton. Det kan också vara klokt att använda sig av en tvåfaktorsautentikator för ens mail.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0