Så fungerar Bitcoin – en kort sammanfattning

Det verkar nästan som att finansvärlden inte kan sluta prata om Bitcoin. Under de senaste månaderna har rubrikerna väckt många tidigare agnostikers intresse – det verkar mer och mer som att Bitcoin börjar bli en allmänt uppmärksammad teknologi.

Bakom alla sensationella artiklar gömmer sig dock ett ganska skrämmande missförstånd om vad Bitcoin faktiskt är och hur det kan påverka gemene mans vardag. Att investera i Bitcoin är numera dessutom mycket enkelt för privatinvesteraren, vilket gör det viktigare än någonsin för folk att ha intim förståelse för teknologin de investerar i.

Hur fungerar Bitcoin?

Bitcoin är en kryptovaluta som använder sig av en offentlig huvudbok som kallas för ”blockkedjan”. Här lagras all information gällande användarnas finanser. Bland annat värdet på deras plånbok och hela deras transaktionshistorik. Denna blockkedja måste laddas ned av alla som använder Bitcoin. Detta görs för att säkerställa att de följer nätverkets officiella historik. Man skulle kunna säga att Bitcoin ”är” sin blockkedja.

Bitcoin överförs alltså endast digitalt och existerar bara på nätet. Man kan se det lite som en blandning mellan guld och en valuta. Bitcoin uppnår decentralisering genom blockkedjan och någonting som kallas för brytning. Brytning av Bitcoins är vad som hanterar transaktionerna.

Transaktioner verifieras genom någonting som kallas för proof-of-work, vilket säkerställer att den version av blockkedjan som tillägnas mest processorkraft är den officiella. På så sätt blir det omöjligt för illasinnade aktörer att koordinera en ogiltig överföring – de skulle behöva minst 51% av hela världens processorkraft tillägnad Bitcoin.

Så fungerar blockkedjan

Brytarna (en. Miners) ser till att användarnas transaktioner registreras och är legitima genom at lösa processortunga matematiska problem. Varje transaktion med Bitcoin som utförs under en viss tidsperiod kommer omvandlas till någonting som kallas för ett block. När ett block har skapats läggs det in i blockkedjan, där samtliga transaktioner är sammanlänkade med hjälp av kryptografiska principer. Blockkedjan är därmed den offentliga huvudboken och det är dess komplexitet som säkerställer att användarna enbart utför legitima transaktioner.

Andra potentiella otydligheter

Många tror att Bitcoin är oändligt eftersom det är digitalt, men så är faktiskt inte fallet. Systemet är gjort på ett sådant vis att maxantalet Bitcoin är 21 miljoner. Efter att den mängden är nådd kommer nya Bitcoin inte kunna skapas genom brytning. Vi förväntas inte nå detta stadie förrän om över hundra år in i framtiden, vilket egentligen gör det till ett icke-problem i skrivande stund.

Brytare tillägnar inte sin processorkraft för att de är godhjärtade. Det finns ekonomiska incitament som motiverar dem. När en brytare skapar ett nytt block, måste denne också utföra processortunga matematiska pussel. Om brytaren lyckas lösa problemet före en annan brytare, får denne en belöning i Bitcoin. För att säkerställa att beloppet är proportionerligt, kommer summan man får i belöning halveras regelbundet tills det att alla 21 miljoner Bitcoins has släppts. Detta motiverar tidig investering, men gör det tyvärr svårare och svårare att bli en brytare. Detta beror på att den utrustning du måste använda blir så kostsam att det knappast är värt den lilla summa Bitcoin du får i gengäld.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0