Underhållning och integritet på nätet

Internet är något som är absolut nödvändigt i vardagen och arbetslivet för många människor, men vi vet också att den kanske största delen av användningen är i rent underhållningssyfte. Det är svårt att spendera en hel dag med kalkyler, CAD-programmering, Zoom-möten och ändlösa rader e-post utan att klicka sig in på ett upplyftande Youtube-klipp, snapchatta, scrolla på Facebook eller streama lite musik i bakgrunden.

När man sedan avslutat arbets- eller pluggdagen kanske man lyssnar på en pod, kollar på Netflix eller spelar eSport i Sverige. Med andra ord, produktivitet i all ära, men det verkliga användningsområdet är ju underhållningen! Är du en av de som har mängder med konton på allt från e-bokssajter och streamingtjänster till shoppingsajter, spelbolag, och diverse nedladdningsbara klienter? Då kanske du ska ta ett varv och se över internetsäkerheten samt integritetsskyddet på dessa olika konton.

Integritetsskydd och cookies

När GDPR trädde ikraft för ett par år sedan innebar detta vissa förändringar för de företag som använder och nyttjar sådant som kundregister och patientregister, till exempel. Att spara våra personuppgifter fick vissa restriktioner, och företagen kunde inte göra detta utan vårt godkännande. I teorin lät det här väldigt bra, i praktiken innebär det i de allra flesta fall att du måste klicka ”OK” på varenda sajt du surfar in på.

De flesta av oss kommer inte att ändra inställningarna för kakor på sajten om vi bara ska spendera en kort stund där. Med andra ord ger våra passiva val, eller våra icke-val, möjlighet för de flesta företag och sajter att operera som förut. Därför ska du spendera lite extra tid med att se över ditt integritetsskydd och de kakor som är tillåtna på de sajter du besöker ofta.

Tittar du ofta på Youtube, spelar casino på Netent, streamar fotboll på Viaplay eller spelar spel på Steam bör du uppdatera dina inställningar och ändra dina lösenord med jämna mellanrum. Det kan låta som grundläggande folkvett, men många av oss tänker inte mer på vad som skulle kunna hända innan det faktiskt hänt.

Vad är konsekvenserna?

Anledningen till att du ska hålla dina uppgifter för dig själv och inte acceptera att sajter och företag samlar din information är helt enkelt för att du själv i längden kommer att kunna åtnjuta större frihet och individualism. När du ger samtycke till att bli övervakad, att få skräddarsydda annonser till just dig och att låta många olika typer av aktörer följa det du gör online är det också lättare att bli manipulerad, att få sin information stulen eller att bli undanhållen viss information i viktiga frågor.

Nyhetsbubblor och flödesinformation som bara inkluderar det du vill se innebär att man avskärmas från andra perspektiv. Detta sätt att sprida nyheter på blir allt vanligare, vilket kan bli förödande. Du kan alltså bidra till en lite friare och mindre manipulativ onlinevärld när du ser över dina konton och inställningar, och samtidigt blir din onlinevistelse också säkrare mot eventuella angrepp. Det är varken svårt eller tidskrävande, men ändå är få av oss införstådda med hur viktigt det är.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0