Vi tillbringar allt mer av vår tid på nätet. Även allt fler tjänster blir digitala, samtidigt som vi vill kunna vara säkra med de olika tjänster och hemsidor som vi använder oss av. Bankärenden, kontakter med myndigheter, arbete, skola…allt mer av kontakter och vårt vardagsliv sker via internet. Då vill vi kunna känna oss trygga med att våra uppgifter inte hamnar i orätta händer, och att de hemsidor vi använder oss av är säkra.
Ett sätt att försäkra sig om att en tjänst på internet är säker att använda är att kontrollera vem utgivaren är. Vem är det som erbjuder tjänsten? Vad är syftet med tjänsten? Är det en myndighet eller ett företag som du kan lita på? En snabb bakgrundkoll kan ibland vara bra, särskilt om det är ett företag som du inte har handlat från tidigare. Uppgifter och information ska kunna redovisas öppet på hemsidan.
Om det är tjänster där du behöver välja ett lösenord – välj ett säkert lösenord. Använd en blandning av stora och små tecken, siffror och specialtecken. Tänk på att gärna ha ett längre lösenord, och att använda olika lösenord på olika sidor. Ju med komplicerat lösenord, desto bättre – se bara till att du kommer ihåg det själv eller har det uppskrivet.
Något som även kan vara viktigt på nätet är tvåfaktorsinloggning. Då använder du två olika sätt att logga in, till exempel både lösenord och bankID. Det är betydligt säkrare än att bara använda sig av en form av inloggning. Om det är en tjänst som du använder online och där du behöver logga in, kan det här vara en bra säkerhetsåtgärd.
Ett annat sätt är att vara försiktig med det du laddar ner. Ladda inte ner vad som helst från vilken sida som helst; många nedladdningar innehåller virus eller skadliga programvaror, som kan skada din dator. Ladda bara ner från sidor som du litar på, som myndighetssidor eller företags offentliga sidor.
Något du kan göra för att hitta säkra sidor är att installera ett antivirusprogram och/eller en brandvägg. De är program som ligger på din dator, och som hjälper till att sök av sidor, tjänster, nedladdningar och liknande; just för att försäkra dig om att det du tittar på är säkert. Det är ett väldigt bra sätt att hitta säkra tjänster på nätet.
Sist men inte minst – skaffa dig kunskap. Lär dig hur du kan känna igen en säker tjänst och sida på nätet. Var inte för godtrogen – låter det för bra för att vara sant, så är det förmodligen det. Kunskap är makt, även i det här fallet. Även om det inte är en hundraprocentig garanti – även virus och liknande blir allt mer avancerade och svår att känna igen – så kommer det att vara en god hjälp på vägen. Var försiktig och använd ditt sunda förnuft.