Så undviker du cyberattacker på hemmakontoret

Fler människor än någonsin har flyttat kontoret hem till dem själva, antingen på heltid eller några dagar i veckan. Vi förlitar oss också mer än någonsin tid på teknik för att jobba och glömmer ibland nästan bort att cyberbrottsligheten existerar – även på hemmakontoret.

För att undvika cyberattacker måste vi vara extremt försiktiga och följa de tips och riktlinjer som ges för att vara på säkra sidan. En cyberattack kan nämligen både vara förödande för företagets ekonomi och rykte. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa säkerhetsåtgärderna för att undvika cyberattacker på hemmakontoret.

1.      Se till att ha antivirusprogram installerade

Ett av de mest effektiva säkerhetstipsen för hemmakontoret är att investera i ett bra antivirusprogram. Om du är anställd hos ett företag bör dessa se till att det finns ett omfattande antivirusskydd på din dator redan, och betala för detta, men om du är frilansare kan du själv behöva hitta och installera ett.

Ett bra antivirusprogram förebygger nämligen ransomware- och DDoS-attacker och att skadliga programvaror och spionprogram gör intrång på din enhet. Antivirusprogram körs också diskret i bakgrunden, så du slipper tänka på det.

2.      Använd ditt sunda förnuft

När du jobbar från hemmakontoret är det viktigt att du använder ditt sunda förnuft för att undvika att utsättas för cyberbrottslingars hot. Förutom att ha ett antivirusprogram installerat bör du tänka några extra gånger innan du klickar på länkar eller filer eller installera några program eller applikationer. Även om de ser bekanta ut kan det mycket väl vara ett virus som klätt ut sig för att du ska bli lurad. Se därför alltid till att allt du klickar på kommer från en legitim källa.

3.      Använd en VPN-tjänst

Hemarbete innebär ofta att du ansluter din dator till företagets virtuella privata nätverk (VPN-anslutning) – men detta kan även skapa dörrar för cyberbrottslingar att komma in genom.

Därför är det viktigt att använda den mest bästa möjliga autentiseringsmetoden. Många VPN-tjänster använder ett användarnamn och lösenord. Det är också en god idé att förbättra sin krypteringsmetod för VPN-åtkomst för att ytterligare öka säkerheten och försvåra det för cyberkriminella att få åtkomst till personlig information.

4.      Gör endast arbetsrelaterade saker på din arbetsdator

Vi vet, det kan vara frestande att läsa sina privata mejl eller surfa på Facebook på sin kaffepaus. Men för att vara på den säkra sidan bör du hålla dig till arbetsrelaterade saker på arbetstid eftersom du trots allt utsätter företaget för risker om du gör privata saker på din arbetsdator. Inte nog med att det kan vara förödande för företaget om en cyberbrottsling lyckas genomföra en attack på din dator, men det blir också pinsamt för dig om de får reda på att det beror på att du gjort något du inte borde göra.

Slutord

Vi vill verkligen betona vikten av att investera i säkerheten även när det kommer till ditt hemmakontor. Om pengarna inte finns där för säkerhetsprogram och uppdateringar kan du överväga att låna pengar direkt, så länge din ekonomi kan hantera det. Det är alltid bättre för dig på lång sikt att vara på den säkra sidan, så hellre för många säkerhetsåtgärder än för få.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0