Säkerhet – så ska du tänka

Det kan kännas överväldigande att höra om hackers, dataintrång, identitetsstöld och kreditkortskapningar, men faktum är att dessa fenomen blir en allt vanligare del av vår internetvardag. Att ha full koll på vad du behöver göra och vad du ska tänka på är svårt, och därför är det bra att de flesta operativsystem och hårdvara redan har olika hjälpsamma program installerade för att du ska vara trygg. Säkerhet, både på nätet och i det verkliga livet tar upp en allt större del av hur vi tänker på vår vardag. Vart går egentligen gränsen mellan rationell oro och paranoia?

Tänk över din egen roll

Även om många olyckor och brott drabbar många oskyldiga människor ska du i första hand lägga säkerhetsnivån i din vardag på en rationell nivå. Är du en helt ordinär människa med en genomsnittlig livsstandard, utan en hög eller känd profil i samhället är sannolikheten mindre att du behöver oroa dig för brott. Bor du i ett villaområde där grannarna känner varandra väl är du generellt bättre skyddad än om du bor i en trappuppgång, eller på landet där kontakten mellan grannarna är mer avskild.

En god gemenskap, att man noterar avvikelser och att man är genuint intresserad av de personer man bor nära är ett bra steg för att faktiskt vara skyddad. Ni kan hjälpas åt att hålla koll på varandras uppfarter, cyklar, husdjur och din katt kan komma och gå obehindrat i sin kattlucka chip. Är ni noggranna med att lämna tända lampor i fönster och i trädgården, till exempel och samtidigt låsa och stänga fönster när ni är borta behöver ni sällan skaffa ett komplicerat larmsystem. Be grannen ta en extra titt mot huset då och då.

Mer komplicerat online

Livet online är tyvärr lite mer komplicerat än så, eftersom avståndet mellan människor är extremt kort på nätet. Samtidigt kan man jämföra många konton och inloggningar med att man skulle lämna nycklar till sitt eget hus på olika ställen på stan. De kanske inte ligger synligt, men om någon letar så kommer de att hitta dem. Även om du bara besöker olika vanliga sajter, som Elhoj.se kommer ditt besök att registreras och finnas kvar på sajten.

Samtidigt är det lättare att bli utsatt för attacker vilka inte direkt är riktade mot dig utan mot en plats eller ett företag som du är förknippad med av en eller annan anledning. Även om tjuven inte tittat ut just dina ägodelar som extra åtråvärda kan du bli ett av offren i en större operation.

Med det sagt ska det understrykas att som privatperson vilken till största delen använder internet och datorn för underhållning, avkoppling och för ett och annat jobbmejl finns inget utbrett hot. Vanliga program, som ett bra antivirus, en brandvägg och kanske en VPN kommer att räcka långt för att du ska kunna fortsätta använda internet utan att något särskilt ska drabba dig. Det finns många sådana program att välja mellan och när du installerat dem sköter de ofta sig själva i bakgrunden utan att du märker av dem.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0