Kryptoplånböcker och säkerhet

Under de senaste åren har kryptovalutor blivit oerhört populära. Mycket tyder på att världshandeln inom en snar framtid kommer börja använda sig ännu mer av detta finansiella alternativ. Ändå tvivlar många på de digitala valutorna och dess säkerhet, eftersom de trots allt förvaras i nätbaserade plånböcker. Hur säkra kan dessa vara egentligen?

Rent kortfattat är kryptoplånböcker digitala plånböcker där privata nycklar (lösenord) är förvarade. Dessa ger ägaren tillgång till sina kryptovalutor på ett säkert sätt. Med dessa nycklar kan man skicka och ta emot kryptovalutor som exempelvis Bitcoin och Ethereum. Dagens kryptoplånböcker klassas som väldigt säkra – men vi vill ändå kika lite närmre på hur pass säkra de faktiskt är, och huruvida det krävs att man tar andra säkerhetsåtgärder eller inte för att skydda sina digitala pengar.

Kryptoplånböcker behåller dina nycklar i säkert förvar

Låt dig inte förvirras av namnet kryptoplånbok. Faktum är att kryptoplånböcker inte alls förvarar dina pengar som en konventionell plånbok gör. Dina digitala pengar existerar på den så kallade “blockchain”, men de kan nås med hjälp av en privat nyckel. Det är dessa nycklar du tillgår med hjälp av din plånbok. Således används kryptoplånböcker för att förvara dessa, eftersom du rent naturligt kan mista dina nycklar och därmed även dina pengar annars.

Nu kommer det ännu mer komplicerade. Det finns olika sorters kryptoplånböcker. Man brukar dela upp dem i två olika kategorier, nämligen “hot wallets” och “cold wallets”. De som klassas som “hot wallets” är de plånböcker som ligger på internet. “Cold wallets” däremot är inte anslutet till internet. Istället förvaras de privata nycklarna helt offline.

Cold wallets är det säkraste kortet

Tänker man ur ett säkerhetsperspektiv så är cold wallets definitivt det säkraste sättet att förvara sina privata nycklar på. Dessa plånböcker kännetecknas som hårdvaruplånböcker och pappersplånböcker.

Anledningen till att det är säkrare att använda sig av cold wallets för förvaring av sina privata nycklar är helt enkelt att man då undviker risken för att utsättas för hackers. Eftersom ens plånbok inte finns online finns det heller ingen risk för att hackers kommer åt nycklarna. Men oroa dig inte, du kan fortfarande använda dina nycklar till transaktioner online, investeringar och för trading via smarta handelsverktyg som exempelvis bitcoin code.

 

Surfa tryggt

För att sammanfatta det hela kan man säga att kryptoplånböcker rent allmänt är säkra att använda sig av, så länge man vänder sig till en legitim källa. Cold wallets, det vill säga plånböcker som inte är anslutna till internet, är dock det absolut säkraste kortet eftersom man då undviker risken för bedrägeri. Men det är fortfarande viktigt att ta andra säkerhetsåtgärder för att försäkra sig att ens digitala pengar inte hamnar i fel händer.

När du genomför transaktioner online med kryptovalutor som exempelvis Bitcoin, Ethereum eller liknande är det viktigt att du gör det med ditt sunda förnuft. All handel online kräver att man är extra uppmärksam. Det kan exempelvis vara att försäkra sig om att det finns ett antivirusskydd installerat på ens enhet, samt undvika att klicka på skumma länkar och ladda ner okända filer från hemsidor och mails.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0