Guide: 3 viktiga saker med datasäkerhet

Eftersom vi spenderar allt mer tid framför datorn är det självfallet viktigt att säkerheten är i topp. Här kan du läsa om tre olika vardagliga situationer som man ofta står inför när man surfar på internet. Med ganska enkla metoder kan du se till att din dator såväl som din egen säkerhet förblir intakt. Det kan kännas som en stor djungel när det kommer till datasäkerhet, men med enkla och vardagliga exempel kan vem som helst ta del av enkla tips på hur man tar hand om sig själv på nätet.

1. Handla på internet

När man ska köpa något över internet finns det ofta många fördelar att ta del av som konsument. Exempelvis är det mycket enklare att jämföra olika produkter och inte minst priser. Du kan göra riktiga fynd om du har lite tur. Man kan få tag i bra produkter även till lägre priser, eftersom konkurrensen är hårdare vilket innebär lägre priser.

Låt oss säga att du behöver byta däck på bilen. Det kanske börjar bli kallare utomhus, säsongen håller på att skifta helt enkelt. Är det vintersäsongen som närmar sig så är det möjligen dags att byta till däck som passar vid vinterväglag. Då kan du som konsument med fördel använda de olika jämförelsesidorna på internet för att hitta en bra verkstad som kan byta däck. Du kan med fördel också köpa själva däcken på internet.

Det är ofta det man kallar en säker zon när man pratar om datasäkerhet. Att handla på internet är ofta säkert, inte minst när man använder sig av svenska sidor. Ett bra antivirusprogram är dock alltid A och O, men mer om det alldeles strax.

2. Surfa på webbsidor

När du surfar runt på internet besöker du många olika webbsidor. Säkerheten på dessa är givetvis varierande, men som tidigare nämnt kan du med ett bra antivirusprogram skydda din dator och därmed också dig själv på ett bra sätt.

Ett exempel kan vara att du ska åka på semester. Du kanske tar upp en karta och tittar på lite olika länder. Sedan söker du på ett specifikt land och läser mer om det är en destination som intresserar dig. Ett antivirusprogram på datorn kan skydda dig till dels, men en VPN skulle också kunna vara på sin plats.

3. Bankärenden i internetbanken

En VPN kan vara särskilt bra för dig som hanterar bankärenden på internet, den gör nämligen att du och din information blir osynlig. När du handlar på internet är transaktionerna krypterade, vilket gäller för de flesta sidor. På grund av detta är informationen säker, men vid andra tillfällen kan informationen stjälas av kriminella, men med en VPN blir din information osynlig.

Datasäkerhet på internet är komplex och precis som i verkligheten gäller det att man som privatperson tar eget ansvar på internet. När man surfar, handlar eller gör bankärenden online är det viktigt att man inte använder öppna datorer som exempelvis på bibliotek eller liknande. Använd din egen dator och glöm inte att uppdatera ditt antivirusprogram så det är a jour med de hot och virus som finns på internet.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0