Varför är poker så populärt?

Att spela kort är något som gjorts sedan en lång tid tillbaka, olika varianter enbart för nöjes skull, likt whist, plump, vändtia och bluffstopp. Andra för spel om pengar, men alltid om skicklighet och det sociala umgänget. När det kommer till spel om pengar är olika varianter av poker det absolut mest populära. Det är också relativt enkelt att lära sig spela poker, oavsett spelform.

En av de äldsta varianterna – Mörkpoker

Som en av de äldsta pokervarianterna är detta också en av de enklaste att både lära sig och att spela. I korta drag går spelet ut på att alla spela får fem dolda kort, lägger sina insatser utifrån dessa eller väljer att lägga sig. Man får sedan byta ett kort och satsa igen, om det fortfarande är spelare kvar så vänds korten upp och den med bäst hand vinner. Steget från klassisk mörkpoker till online texas holdem är med andra ord inte jättelångt, men det skiljer sig en del.

Texas Hold’em

Det kanske mest populära pokerspelet och en relativt ny form av poker. För tillfället den mest spelade formen av poker, både bland vänner vid köksbordet och online. Det är även den pokerform som spelas i de största tävlingarna och med de största vinstpengarna. Den stora skillnaden mot tidiga former av poker är att du delar hand med övriga spelare, genom tre öppna kort på bordet.

Hur man spelar

Spelarna till vänster om ”dealern” lägger ut varsina mörkar, en högre och en lägre insats, innan korten delas ut. Efter detta delas given ut, två dolda kort till vardera spelare runt bordet, och spelaren till vänster om stora mörken börjar. Nu börjar första satsningsrundan.

När spelarna har lagt sina insatser, baserat på det två dolda korten på hand, läggs floppen ut. Floppen är tre öppna kort som läggs mitt på bordet och tillsammans med dessa, plus de två dolda korten, bygger varje spelare sin femkortshand. Därefter börjar satsningsrunda två.

Ytterligare ett kort läggs öppet på bordet och spelarna får nu fyra öppna kort, där man får välja tre av dessa, för att skapa sin femkortshand. Satsningsrunda tre börjar.

Ett femte och sista kort läggs öppet på bordet och tillsammans med sina två dolda kort, plus tre av de öppna på bordet, får kvarvarande spelare skapa sin avslutande femkortshand. En sista satsningsrunda avslutas och om det då är två eller fler spelare kvar, vänds de två dolda korten upp och den spelare med bäst hand vinner alla insatserna.

Varför är Texas Hold’em så populärt?

Spänningen och skickligheten i denna variant av poker gör att det är väldigt populärt. Vikten av ett bra ”pokerface” är extremt stor då dina motspelare har bra koll på vilka kort du har på din hand, åtminstone tre av dem. För att dölja sitt minspel och göra det svårare att läsas av sina motspelare, använder vissa spelare både keps och solglasögon när de spelar. Du kan ju faktiskt fejka en grym hand och ta hem potten ändå.

Tävla i poker

Många är de som spelar poker på proffsnivå. Då spelet i allmänhet, och texas holdem i synnerhet, kräver skicklighet är det många som spelar poker på professionell nivå. De riktigt stora tävlingarna ger priser på flera miljoner svenska kronor. Beroende på antalet spelare som är med i en pokerturnering så varierar prissumman, ”buy-in” i en av världens största tävlingar ligger på cirka 10 000 dollar. Den hittills största vinsten som tagits hem i världens största tävling ligger på tolv miljoner dollar. En svensk har vunnit vid ett tillfälle, Martin Jacobson, som 2014 tog hem prissumman på tio miljoner dollar, motsvarande 84 375 300 svenska kronor (i dagens penningvärde).

Professionell pokerspelare

Stockholmaren från Lidingö som vunnit flera av världens största pokerturneringar, ville från början bli kock, men började i liten skala spela poker online. Martin Jacobson spelade från början med lägre insatser, så kallade ”small stake cash-games”, men började sedan spela mindre enbords turneringar. Efter att planen att bli kock inte gick i lås satsade han istället helhjärtat på poker. Genom att spela mindre turneringar, där priserna var inträdesbiljetter till större event och innan han gick in i turneringen som skulle ge honom supervinsten, hade han spelat in nästan fem miljoner dollar. Han är känd för sitt lugn och sina stora respekt för andra spelare runt samma pokerbord.

Bli en grym pokerspelare

Det är ingen slump att det är samma personer som dyker upp i topp på de stora tävlingarna. Texas Hold’em handlar egentligen, olikt många andra typer av spel, väldigt lite om tur. Skickligheten toppspelarna besitter är extraordinär och att vinna 84 miljoner är allt annat än enkelt. Om man vill börja spela poker är det bästa att lära sig spelet och spela, börja smått och fortsätta utveckla sitt spel och sin strategi för att vinna. Risken att hamna vid finalbordet på en av världens största tävlingar är väldigt liten, men man kommer definitivt inte hamna där om man inte spelar spelet. För de allra flesta som spelar kort om pengar handlar det sällan om någonting annat än att ha roligt och att umgås, oavsett om det är vid ett pokerbord online, eller i köket hemma hos sina vänner.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0